Pages

Saturday, 22 March 2008

Vitamine D is noodzakelijk.

Bij zeer dichtbewolde donkere criae (veulens) is het toedienen van vitamine D (iedere 2 a 3 maanden) noodzakelijk. Bij zoogdieren wordt vitamine D gevormd onder invloed van ZONLICHT in het lichaam. Dieren die donker en dicht bewold zijn en daarnaast geboren in het najaar lopen het grootste risico voor een tekort aan vitamine D in ons land.
Vitamine D is noodzakelijk bij de aanmaak en remodullering van onder andere bot bij zoogdieren (dus ook alpaca's). Een gebrek aan vitamine D leidt tot "broosheid" van de botten genaamd RACHITIS.
Of uw dier lijdt aan rachitis is te voelen op de costochondrale overgang van de ribben. Als er sprake is van rachitis zijn deze ribovergangen ernstig verdikt. De dieren zijn verder cachetisch (ernstig vermagerd, geen inwendig vet) en worden langzamer (apatisch). Ribben en overige botten kunnen gemakkelijk breken. Het is een veel voorkomende aandoening bij jonge alpaca's die kan leiden tot de dood. Dus voorkomen... ---> Vitamine D toedienen.
Zie hieronder een ernstig cachectisch merrieveulen aan een infuus. Lage lichaamstemperatuur (moeilijk te stabiliseren temperatuur). De criae heeft het niet gehaald. Voor sectie opgestuurd naar Faculteit Diergeneeskunde.
Schrik niet van de foto's.
Op de pathologie foto's is geen inwendig vet te bekennen en zijn alle organen bleek van kleur door een tekort aan rode bloedcellen. Ook zien we breuken in de ribwand. Dit alles is veroorzaakt door een tekort aan Vitamine D.

LET WEL. EEN OVERMAAT AAN VITAMINE D KAN UW DIER OOK SCHADEN. DE VITAMINE A,D,E en K ZIJN ALLEEN IN VETOPLOSBAAR EN MOGEN IN TEGENSTELLING TOT DE OVERIGE VITAMINEN NIET IN ONBEPERKTE HOEVEELHEDEN WORDEN TOEGEDIEND. MAIL ONS OM ADVIES...
(info@bata4en.nl)

No comments:

Post a Comment

Healthproblems or buying alpacas? Ask us - FREE ADVICE!

Our adress:

Bata4en - Animal Clinic
Enggraaf 22 - 24
4175 ER Haaften
0031 (0) 418 – 591302 (monday to friday)

0031 (0) 6 - 51164000 (cellphone - weekends)

You can reach us by email info@bata4en.nl

See you on facebook...

See you on facebook...
Click on the facebook logo