Pages


Sunday, 19 October 2008

www.alpacasofthelowlands.com


This drawing of an "Allocamelus" was published in England in Edward Topsel's 1658 History of Four-footed Beasts and Serpents, but it was taken from a Dutch work of 1558. This "Indian Sheep, out of the region of Peru" had a neck "as white as any swan" while "the colour of his other parts was yellowish." The "most gentle and meek beast" was brought to Antwerp and "afterward given to the Emperor." Along with this reasonable patter is the comment that "it is probable that it is conceived by a Camel and a Mule."

http://www.mcn.org/2/oseeler/llama.htm


http://www.alpacasofthelowlands.com/
Waarom alpacas of the Lowlands

Alpaca's zijn leden van de kameelachtigen familie uit Zuid-Amerika waar ze worden gefokt, vooral in Peru, Chili en Bolivia. Ze zijn meer dan 5000 jaar geleden gedomesticeerd. Ze werden zeer gewaardeerd door de Inca's (plaatselijke bewoners). Hun vachten stonden bekend als de "gouden" (ook vanwege de hoge prijzen). De vachten en wol werden gereserveerd voor de luxe kleding van de Koninklijke families. Oorspronkelijke alpaca’s werden beweid op de laaglanden (LOWLANDS) in goed georganiseerde fokkerijen, maar tijdens de Spaanse verovering, werden de alpaca’s verdreven door schapen en runderen evenals de boeren (Inca’s) naar de grote hoogte van de Andes.
De strenge fok regimes gingen vervolgens verloren en de overlevende alpaca’s kwamen in handen van arme boeren die in de hooglanden van de Andes leefden. De abrupte omschakeling vanuit een streng geregelde fokkerij naar een houderij door bewoners van de hooglanden veroorzaakte een extreme achteruitgang in de kwaliteit. De alpaca’s bleken gelukkig in staat om te overleven ondanks de extreme omstandigheden waarin andere gedomesticeerde dieren zouden sneuvelen.


Pas in de 20e eeuw zouden alpaca’s opnieuw worden gekweekt in gecontroleerde fokprogramma's.


Omdat gedurende de geschiedenis is gebleken dat de hoogste kwaliteit wol en alpacas zich bevonden in de Lowlands (van het Andesgebied) hebben wij de naam voor ons bedrijf hierna vernoemt. Tevens is het een verwijzing naar de Laaglanden (Lowlands) zoals Nederland ook wel bekend staat tegenwoordig…


Alpacas of the lowlands
http://www.alpacasofthelowlands.com/

Thursday, 16 October 2008

Geboren


Vorige week weer twee alpaca's geboren. Prachtige diertjes, maar helaas weer hengstjes.

Dus nieuwe bloeddonoren erbij voor de toekomst...


Nu ook plasma verkrijgbaar

Bloedtransfusies bij alpacas!

Bij premature (te vroeg geboren) criae (veulens) is de overlevingskans vele malen groter na intraveneus of intraperitoneaal toedienen van bloedplasma (van alpaca's natuurlijk).
Vanaf heden bieden wij plasma aan voor verkoop aan houders van alpacas. Het is wel prijzig, maar de overlevingskans voor uw prijzige alpaca(merrie)veulen is vele malen groter.
Informeer naar prijzen en voorwaarden.
info@bata4en.nl
Groeten, Leo

Saturday, 22 March 2008

You tube en alpaca's


Op http://www.youtube.com/ is heel veel info over alpacas te vinden.


Alpacas in een tv-show.


Op visite bij een alpacafarm.



De geboorte van een alpaca.


Criae (jonge veulens)


Het scheren van alpaca's.


Het scheren deel 2. Wel heel veel mensen nodig! Binnenkort zal ik de filmpjes erop zetten, hoe wij het doen.


Alpacadekking (op een parkeerplaats?) De dekking duurt meestal erg lang (een half uur tot een uur). Als de merrie drachtig is laat de merrie de hengst niet meer toe....

Nogmaals enkele dekkingen.



BINNENKORT VOLGEN MEER VIDEO'S EN BEELDMATERIAAL OP
http://www.alpacasofthelowlands.com/

Alpacas of the Lowlands


Alpacas of the Lowlands
www.alpacasofthelowlands.com

Alpaca-onderhoud

Scheren
Trimmen
Nagels
Ontwormen

Embryotransplantatie (ET)

Alpaca-dierenartsen gaat op termijn met specialisten werken aan de mogelijkheid om embryo's van uw alpaca's te winnen en terug te plaatsen. Wij willen dit tegen een redelijk tarief gaan aanbieden.

Vaccinatie van alpaca's in de Benulux

Vaccinatie is van groot belang.
Wij adviseren om uw alpaca's te vaccineren tegen clostridia-infecties in de Benelux. Volgens onze mening is slechts 1 vaccin in de Benelux geschikt voor alpaca's. Mail ons voor advies....
info@bata4en.nl

Bloedonderzoek bij alpaca's

Na meerdere dieren van verschillende farms te hebben onderzocht (in Nederland) blijkt dat m.n. de leverwaarden van alle alpaca's hoger is dan de alpaca's uit de VS en NZ. Reden daarvoor kunnen planten zijn in ons nederlandse klimaat die leverschade opleveren. Voorzorgsmaatregelen zijn niet noodzakelijk. In de toekomst zullen "Alpaca-dierenartsen" hier hopenlijk meer over kunnen vertellen.

Wat eet een alpaca

Speciale brok, goed hooi, maar het liefste vers gras of kuil (geen schimmel / mycotoxen erin!)

Drachtcontrole

Drachtcontrole kan op meerder manieren. Belangrijk is de veiligheidsafweging voor de merrie en het tijdstip van de dracht.

  1. Echografie - rectaal (dmv. liniair transducer en stok)
  2. Echografie vanuit de flank
  3. Voelen of "stoten"
  4. Schouwen met hengst

Hoe verloopt de normale geboorte (partus)

Radialisparalyse na een zware partus

Torticollis bij een cria

Schurft bij alpaca's

In tegenstelling tot bij andere diersoorten, kan schurft bij alpaca's zeer ernstige vormen aannemen. Er bestaan resistente vormen, waarbij euthenasie van de dieren uiteindelijk de enige optie is ....
Voorkom daarom schurft door nieuwe dieren minimaal 1 maand in quarantaine te houden voordat u ze toevoegd aan uw andere dieren (zij kunnen drager zijn zonder ziekteverschijnselen - zeker bij import een risico).
Tijdens deze maand behandeld u de aangekochte dieren 2 maal met ivermectine (ook direct werkzaam tegen wormen). De reeds aanwezige dieren op uw bedrijf behandeld u 1-malige met ivermectine ongeveer een week voor het samenbrengen met de nieuw aangekochte alpaca's.

Vitamine D is noodzakelijk.

Bij zeer dichtbewolde donkere criae (veulens) is het toedienen van vitamine D (iedere 2 a 3 maanden) noodzakelijk. Bij zoogdieren wordt vitamine D gevormd onder invloed van ZONLICHT in het lichaam. Dieren die donker en dicht bewold zijn en daarnaast geboren in het najaar lopen het grootste risico voor een tekort aan vitamine D in ons land.
Vitamine D is noodzakelijk bij de aanmaak en remodullering van onder andere bot bij zoogdieren (dus ook alpaca's). Een gebrek aan vitamine D leidt tot "broosheid" van de botten genaamd RACHITIS.
Of uw dier lijdt aan rachitis is te voelen op de costochondrale overgang van de ribben. Als er sprake is van rachitis zijn deze ribovergangen ernstig verdikt. De dieren zijn verder cachetisch (ernstig vermagerd, geen inwendig vet) en worden langzamer (apatisch). Ribben en overige botten kunnen gemakkelijk breken. Het is een veel voorkomende aandoening bij jonge alpaca's die kan leiden tot de dood. Dus voorkomen... ---> Vitamine D toedienen.
Zie hieronder een ernstig cachectisch merrieveulen aan een infuus. Lage lichaamstemperatuur (moeilijk te stabiliseren temperatuur). De criae heeft het niet gehaald. Voor sectie opgestuurd naar Faculteit Diergeneeskunde.
Schrik niet van de foto's.
Op de pathologie foto's is geen inwendig vet te bekennen en zijn alle organen bleek van kleur door een tekort aan rode bloedcellen. Ook zien we breuken in de ribwand. Dit alles is veroorzaakt door een tekort aan Vitamine D.

LET WEL. EEN OVERMAAT AAN VITAMINE D KAN UW DIER OOK SCHADEN. DE VITAMINE A,D,E en K ZIJN ALLEEN IN VETOPLOSBAAR EN MOGEN IN TEGENSTELLING TOT DE OVERIGE VITAMINEN NIET IN ONBEPERKTE HOEVEELHEDEN WORDEN TOEGEDIEND. MAIL ONS OM ADVIES...
(info@bata4en.nl)

Kies de juiste omheining / afrastering

In veel buitenlandse literatuur wordt gezegd dat er geen goede omheining nodig is. Dat klopt! Alpaca's breken niet gemakkelijk uit. Wel adviseren wij om minimaal 1.20 meter hoge omheining toe te passen (m.n. voor de hengsten).
Verder is schrikdraad uit den boze. Fabrikanten en andere alpaca-houders zullen misschien geneigd zijn om dit te adviseren. Onze ervaring is dat de wol (holle vezels) geen stroom geleiden, hierdoor zal de stroom via één punt zijn weg naar de grond zoeken (bij liggende dieren vaak de onbewolde snuit). Dit geeft een "lichte mate van electrocutie effect of geringe blikseminslag". Hierdoor is de alpaca binnen enkele shocks DOOD! Bij het staande dier heeft de schrikdraad geen enkele invloed op het dier als de draad de wol raakt (deze functioneert immers als isolatie voor geleiding). Daarom wordt nog wel eens geadviseerd om een draadje boven het hekwerk te spannen (raakt lekker het onbewolde koppie en dus schrikeffect).
Beste medeliefhebbers.... Gewoon GEEN SCHRIKDRAAD GEBRUIKEN BIJ ALPACA'S.
Zie hieronder het effect... (niet schrikken).

Alpacas of the Lowlands

De site Alpacas of the Lowlands (www.alpacasofthelowlands.com) is tijdelijk onder constructie. In de tussentijd wordt "nieuwtjes" via deze weblog gepubliceerd...

Thursday, 20 March 2008

Eerste Nederlandse Alpaca show





Deel 1

Op 16 maart jongstleden werd de eerste alpacashow in Nederland (Hapert) gehouden. Veel liefhebbers waren vertegenwoordigd met hun beste dieren. Men had een Australische keurmeester over laten komen om de dieren te keuren (en daarnaast een workshop te geven voor de alpacafokkers).

Het was een absoluut succes. Ik (Leo) had dit nog niet verwacht. Meer dan 1000 bezoekers! En ongeveer 115 dieren ingeschreven voor de show...

Op de video's zijn wat beelden te zien van de keuring van jonge (1-jarige) witte dieren.
Belangrijk is de vachtkwaliteit die op vele plekken op het lichaam wordt gecontroleerd.



Deel 2



Deel 3

Enkele van onze hengstjes

Binnenkort worden deze 3 gecastreerd en verkocht als ruin. Dit vanwege het feit dat er momenteel zeer mooie en kwalitatief goede hengsten zijn geïmporteerd naar Nederland.

Foto's van enkele van onze merries

Enkele merries met hun jongen. Eén merrie had een dood (merrie) veulen. Dit dier had een open schedeldak (hersenen te zien) en een torticollis van 180 graden (draaiing van de nek). Een andere merrie had dit jaar een (hengst) veulen met een zeer, zeer zeldzame oogafwijking (niet erfelijk). Jammer... Dit is onze beste merrie (dus verwacht je daar het beste van).



Alpaca dierenartsen

Een dierenarts voor uw alpaca?
Beste alpaca liefhebber,
In Nederland zijn ze in opkomst, maar in Peru, Chili, VS, New Zealand, Australia, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt al jaren stevig aan de weg getimmerd om de fokkerij van alpaca's (kleine kameelachtigen) naar een "hoger plan te tillen". Met name de wolkwaliteit is erg belangrijk.
Vaak wordt in de literatuur erg gemakkelijk gedaan over het houden van alpaca's; Het zijn gemakkelijke dieren die weinig onderhoud vergen. Dat klopt. Er zijn wel soortspecifieke problemen die u goed in de gaten moet (blijven) houden als uw besluit alpaca's aan te schaffen.
Het belangrijkste is goede verzorging van de cria (veulens) net na de geboorte tot een leeftijd van 1 jaar.
Wij (ondergetekenden) zijn sinds 2003 in het bezit van Alpaca's. Sinds die tijd lezen wij alles wat vaktechnisch (dierenarts) bekend is over deze dieren. Inmiddels volgen wij ook internationale cursussen om onze kennis m.b.t. de waarborging van de gezondheid van deze dieren te waarborgen. Ook onze praktische ervaring met ziektes, en behandelingen is inmiddels ruim boven de gemiddelde dierenarts.
-----------------------------
Heeft u vragen over alpacagezondheid, laat het ons dan even weten: info@bata4en.nl

Met hartelijke groeten,
Marieke en Leo van Merwijk (DVM)
Dierenarts
Bata4en - Kliniek voor dieren

Healthproblems or buying alpacas? Ask us - FREE ADVICE!

Our adress:

Bata4en - Animal Clinic
Enggraaf 22 - 24
4175 ER Haaften
0031 (0) 418 – 591302 (monday to friday)

0031 (0) 6 - 51164000 (cellphone - weekends)

You can reach us by email info@bata4en.nl

See you on facebook...

See you on facebook...
Click on the facebook logo